Paroada interbelica cuprinde perioada dintre cele doua razboaie mondiale intre anii 1918-1944. Aceasta se caracterizeaza PE plan European prin infrangerea germaniei, prabusirea imperiului austro-Ungar si révolutionnaire a DIN Rusia. PE plan national se realizeaza unitatea Nationala si integrarea dans ritmul European de modernzare. Romanul romanesc ISI largeste tematica, El cuprinzand Medii sociale diferite si problematici mai complexe. Un an de referinta pentru saracia romanesc este 1920, cand apare ion a lui Liviu Rebreanu. Perioada interbelica este perioada dintre cele doua razboaie mondiale, respectiv perioada dintre anii 1918-1939. Inceputul literaturii romane interbelice ar putea fi anul 1919, an in care apare prima Revista Care ISI propune sa se ocupe din nou, dupa Razboi, Exclusiv de literatura: “Sburatorul”, de Eugen Lovinescu. Niciodata literatura romana nu a l`intr-o singura perioada atatia reprezentanti ilustrii precum Sadoveanu, Arghezi, Rebreanu, Calinescu, Camil Petrescu. Aceasta perioada a adus o serie de personalitati ALE literaturii romanesti, CEI mai reprezentativi fiind: hortensia Papadat-Bengescu, Camil Petrescu si Liviu Rebreanu.

Perioada interbelica desemneaza intervalul de 21 de Ani dintre cele doua Razboaie Mondiale.In Noul cadru social, Cultura Romaniei a cunoscut o inflorire fara précédent. Numerosi intelectuali s-au pronuntat pentru modernzarea Societatii, soins trebuia sa AIBA la baza factorul Cultural si moral. PE Langa roman, in proza interbelica se dezvolta: nuvela-la GIB Mihaiescu, reportajul literar-la Geo Bogza si proza Originala a lui Urmuz, deschizatoare de DRUMURI pentru Literatura deceniilor urmatoare. o Romanul mitique, initiatique. Metaromanul. Antiromanul perioada interbelica a romanului este o perioada de efervescenta spirituala nemaiintalnitǎ in Cultura noastrǎ. Viata Culturala cunoaste infaptuiri stralucite, multe dintre ele cu Ecou mondial. Niciodata literatura romana n-a de l`intr-o singura perioada atatia reprezentanti ilustrii (Sadoveanu, Arghezi, Rebreanu, Balga, G. Calinescu, Camil Petrescu), niciodata n-a trait o mai aprinsa dispozitie la contestarea valorilor.

Tabloul activitatii scriitoricesti prezinta, prin urmare, o Mare varietate si complexitate, inregistrandu-se dintr-o tesatura deasa de Lumini si umbre puternice. Sintagma “modèle épique” desemneaza procedeul prin care viziandin realitatii capata expresie fictionala si poate servi ca referinta si Punct de plecare al creatiei prin prestigiul valorii.